SetupSlovenčina
Úvod > Databázy > MySQL / MariaDB > V čom je rozdiel medzi MySQL a MariaDB databázami

V čom je rozdiel medzi MySQL a MariaDB databázami

MySQL a MariaDB sú obidve relačné databázové systémy, ktoré zdieľajú mnoho spoločných vlastností a funkcií, ale existujú medzi nimi aj niektoré rozdiely.

  1. Pôvod a vývoj: MariaDB je fork MySQL, čo znamená, že vychádza z rovnakého základu, ale vyvíjal sa nezávisle od MySQL. Projekt MariaDB bol spustený v reakcii na obavy niektorých členov komunity ohľadom budúcnosti a vlastníctva MySQL po jeho akvizícii spoločnosťou Oracle Corporation.
  2. Licencovanie: MariaDB je distribuovaný pod licenciou GPL (General Public License), čo znamená, že je to open-source softvér a jeho zdrojový kód je verejne dostupný. MySQL bol pôvodne distribuovaný pod rôznymi licenciami, ale od verzie 8.0 je distribuovaný pod duálnou licenciou, ktorá zahŕňa open-source a komerčné komponenty.
  3. Funkcie a vylepšenia: MariaDB obsahuje niektoré vylepšenia a dodatočné funkcie, ktoré sú rozšírené oproti MySQL. Niektoré z týchto funkcií zahŕňajú MariaDB Galera Cluster (synchronizovaný multi-master clustering), viacero úrovňového plánovača dopytov, a ďalšie.
  4. Komunitný rozvoj: MariaDB má vlastnú komunitu vývojárov a prispievateľov, ktorí prispievajú k jeho vývoju a rozvoju. Táto komunita sa snaží udržiavať otvorené a transparentné prostredie a zohľadňovať potreby používateľov.
  5. Združiteľnosť s MySQL: MariaDB sa snaží zostať kompatibilný s MySQL, čo znamená, že aplikácie vyvinuté pre MySQL by mali byť schopné bežať aj na MariaDB bez väčších zmien. MariaDB zahŕňa niektoré zlepšenia a optimalizácie, ale všeobecne podporuje štandardný SQL a je kompatibilný s existujúcimi aplikáciami MySQL.

MariaDB môže mať tieto výhody oproti MySQL:

  • Aktívna komunita: MariaDB má aktívnu komunitu vývojárov a prispievateľov, ktorí pravidelne pridávajú nové funkcie a vylepšenia.
  • Open-source filozofia: MariaDB je distribuovaný pod open-source licenciou, čo umožňuje používateľom prispievať k jeho rozvoju a získavať prístup k jeho zdrojovému kódu.
  • Doplnkové funkcie: MariaDB obsahuje niektoré doplnkové funkcie a vylepšenia, ktoré nemusia byť k dispozícii v MySQL alebo sú dostupné ako súčasť základného balíka.