SetupSlovenčina
Úvod > Virtuálne servery > Manažovaný alebo nemanažovaný virtuálny server - ktorý si vybrať?

Manažovaný alebo nemanažovaný virtuálny server - ktorý si vybrať?

WebHouse vám ponúka dva druhy virtuálnych serverov: 

  1. manažované, ktoré nevyžadujú od zákazníka žiadnu znalosť systémovej administrácie a všetky nastavenia sa vykonávajú v Setupe rovnako ako na zdieľanom hostingu, 
  2. nemanažované, u ktorých si zákazník sám volí operačný systém (distribúciu linuxu) a dostane plný root prístup.

Rozdiel medzi manažovaným a nemanažovaným VPS (virtuálnym privátnym serverom) spočíva v úrovni podpory a správy poskytovanej spoločnosťou WebHouse. Tu je stručný prehľad rozdielov:

Manažovaný VPS:

  • Profesionálna podpora: Manažované VPS poskytujú profesionálnu úroveň podpory, ktorá zahŕňa monitorovanie servera, riešenie problémov, inštaláciu softvéru a aktualizáciu operačného systému.
  • Správa servera: WebHouse sa stará o základnú správu servera, vrátane zálohovania dát, monitorovania výkonu a zabezpečenia servera.
  • Automatické aktualizácie: Operačný systém a softvérové balíky pravidelne aktualizujeme, aby sa zabezpečila bezpečnosť a stabilita servera.
  • Pokročilé funkcie: Manažované VPS ponúkajú pokročilé funkcie, ako sú odolnosť voči výpadkom, záložné plány a vyváženie záťaže.


Nemanažovaný VPS:

  • Základná podpora: Nemanažované virtuálne servery ponúkajú obmedzenú podporu z našej strany. Máte plný prístup na server, ste zodpovední za správu a údržbu servera.
  • Úplná kontrola: Nemanažované VPS poskytujú úplnú kontrolu nad serverom, vrátane prístupu k root úrovni a možnosti inštalovať a konfigurovať vlastný softvér.
  • Vlastná konfigurácia: Môžete úplne prispôsobiť svoj virtuálny server podľa svojich potrieb a preferencií.
  • Nižšie náklady: Nemanažované VPS sú lacnejšie ako manažované VPS, pretože nevyužívajú administračné rozhranie Setup, a tiež môžu byť náklady na ich prevádzku nižšie preto, lebo WebHouse neposkytuje rovnakú úroveň podpory a správy ako pri manažovanom virtuálnom serveri.


Rozhodnutie medzi manažovaným a nemanažovaným VPS závisí od vašich znalostí a skúseností v oblasti správy serverov, ako aj od vašich požiadaviek na podporu a správu. Ak preferujete vyššiu úroveň podpory a menej zodpovednosti za správu servera, je vhodnejší manažovaný VPS. Na druhej strane, ak máte technické znalosti a potrebujete úplnú kontrolu nad serverom, môže byť pre vás lepšou voľbou nemanažovaný VPS.